Rezultatele studiului vin în sprijinul ideii că administrarea de statine – utilizate pentru a scădea concentraţia de colesterol – poate să prevină cancerul.
Autorii săi explică, totodată, motivul pentru care obezitatea reprezintă un factor major de cancer.
Totuşi, asociaţiile care luptă contra cancerului au transmis un semnal de avertizare, spunând că deocamdată este prea devreme pentru a-i îndemna pe oameni să ia statine.
Obezitatea a fost asociată cu multe tipuri de cancer, inclusiv cu cancerul mamar, cancerul intestinal şi cel uterin.
Grăsimea persoanelor supraponderale poate să ducă la o sinteză exagerată de hormoni, precum estrogen, care stimulează creşterea celulelor tumorale.
Cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii Duke din Statele Unite au arătat că şi colesterolul are acelaşi efect.
Colesterolul este descompus în organism în 27HC (hidroxicolesterol), care poate să mimeze estrogenul şi să declanşeze acelaşi efect ca acest hormon în anumite ţesuturi.
Experimentele făcute pe şoareci au arătat că o dietă bogată în grăsimi duce la creşterea concentraţiei de 27HC din sânge şi la apariţia unor tumori cu 30% mai mari decât la şoarecii cu o dietă obişnuită.
Totodată, tumorile lor erau mai predispuse să se răspândească în corp. În plus, ţesuturile umane afectate de cancer mamar au crescut mai mult, în laborator, atunci când erau hrănite cu 27HC.
Cercetătorii consideră că descoperirea lor creşte şansele ca metoda de scădere a concentraţiei de colesterol să fie folosită în viitor ca metodă de scădere a riscului de apariţie a cancerului mamar.
Statinele sunt luate deja de milioane de persoane care vor să îşi reducă riscul de maladii cardiace. Alte studii sugerează că statinele pot reduce riscul de cancer mamar.
O dietă sănătoasă este o altă metodă pentru a reduce concentraţia de colesterol din fluxul sangvin.